Pas Nedir?


Pas Nedir? 

Aslında günlük hayatta çevremizde gördüğümüz bütün metallerin korozyona uğramasına pas diyoruz. Bu kimi zaman pul pul kırmızı renkte olurken kimi zaman sarı renkte olabiliyor. Bazen ise demir reaksiyona girerek farklı bir maddenin oluşmasını sağlayabiliyor. Örneğin asit yağmuru sonucunda kükürt içeren yağmur suları demirle etkileşime geçerek aptal altını olarak bilinen piriti oluşturur.

 Pası kısaca tanımlamak gerekirse, pas demirin su ve oksijenle reaksiyona girdikten sonra ortaya çıkan kimyasalların ortak ismidir. Metaller genellikle daha kararlı bir duruma geçmek için çevreleriyle etkileşime girerler, çünkü insanlar tarafından rafine edilmiş hallerinde yeterince kararlı değildirler. Bu sebeple, örneğin demir üzerinde bu olay su ve hava ile temas ve etkileşimler sonucunda paslanma olarak gerçekleşir.

 Korozyon farklı metallerde farklı sonuçlar doğurur. Demirde paslanma olarak gerçekleşen reaksiyon diğer bir metal olan gümüşte kararma olarak sonuçlanabilir. Gümüşün reaksiyona girdiği madde bir gaz olan hidrojen sülfittir. Bu gaz bataklıklarda bolca bulunur. Bu sebeple bataklıklara yakın bir yerde bulunan gümüş çok daha hızlı şekilde korozyona uğrayarak kararır.

Paslanma ve korozyon çok farklı şekillerde gerçekleşebilir. Meşhur Özgürlük Anıtı’na yeşil rengini veren şey bakır pasıdır. Ve bu bakır pası materyalin dış kısmını kaplayarak içinin korozyona önlemesini engeller.

Peki Bazı Metaller Neden Paslanmazlar?

Yazının başında bahsettiğimiz gibi temel sebep metallerin çevresiyle reaksiyona girmesidir. Ancak zaten kararlı olan bir metal çevresiyle etkileşime girmeyecektir. Bu sebeple korozyona uğraması mümkün olmayacaktır. Örneğin altın ve platin paslanmaz.